Pestro na področju pevskih tekmovanj

Začenja se sezona pevskih tekmovanj in festivalov, tudi pri nas vedno več možnosti za pevske nadobudneže, da se predstavijo in nabirajo izkušnje

Po krajšem zatišju se ponovno začenja dogajanje na področju pevskih tekmovanj in festivalov, tako domačih kot mednarodnih. Začelo se je z uspešnima nastopoma Aleksandre Vovk in Nine Dovžan Perović januarja letos na Malti, kjer je Aleksandri v svoji skupini uspelo ponovili lansko 2. mesto, Nina pa se je ob svojem prvem nastopu na mednarodnih festivalih v svoji starostni skupini uvrstila na odlično 4. mesto.

Odlično se je konec marca v Bolgarskem glavnem mestu odrezala tudi Janja Jesenko, ki je na festivalu Abanico, kjer morajo nastopajoči eno od tekmovalni dveh skladb zapeti v enem izmed romanskih jezikov, v svoji starostni skupini osvojila odlično 3. mesto in bila povabljena na mednarodne pevske festivale v Moldaviji in Bolgariji.

Konec tega tedna se na Madžarsko, v bližino Budimpešte, odpravljajo kar 4 pevke GS Osminka in sicer mlada, 8 letna Taja Glavič iz Radovljice, 12 letna Nina Dovžan Perović iz Mojstrane, 14 letna Pia Kavčič iz Lancovega in 16 letna Ana Skumvač iz Zgornjih Gorij. Nastopile bodo na mednarodnem festivalu popa in muzikala, obenem pa si ogledale še madžarsko prestolnico.

V soboto 14. 5. 2016 je v dvorani Kolpern na Jesenicah potekala javna avdicija za novorojeno pevsko tekmovanje Mavrica pevskih talentov, ki ga s skupnimi močmi letos prvič pripravljajo Zavod za šport Jesenice, Mladinski center Jesenice in glasbeni studio Osminka. Na zaključni prireditvi, ki bo 2. junija v športni hali Podmežakla in kjer se bodo pevci osnovnih in srednjih šol v štirih kategorijah potegovali za lepe nagrade, se bo predstavilo kar 31 pevk in pevcev iz praktično celotne Slovenije: Primorske, Koroške, Štajerske, Prekmurja, Bele Krajine, Dolenjske, Ljubljane in Gorenjske.

Med žiranti bo tudi zmagovalka letošnje Slovenske popevke, predstavnica Slovenije na tekmovanju za pesem Evrovizije leta 2012 v Bakuju, mlada koroška pevka in lepotica Eva Boto, ki bo tudi posebna glasbena gostja prireditve.

 

S tem se na gorenjskem koncu, poleg mednarodnega pevskega tekmovanja Blejski zlati mikrofon, ki bo letos od 19. do 24. julija že tretjič zapored potekalo na Bledu, mladim pevcem ponuja nova možnost za predstavitev, nabiranje izkušenj in primerjanje medsebojnega pevskega znanja in sposobnosti.

Po lanskem uspešnem sodelovanju pevske šole Popsing in našega oddelka za petje na mednarodnem festivalu Tralala v Makedoniji, ko sta Ula Ložar in Aleksandra Vovk »pobrali« prvi nagradi v svojih kategorijah, bomo tokrat združili moči na Tenerifih. V odsotnosti Aleksandre, ki se bo v tistem času z mladinsko namiznoteniško reprezentanco Slovenije pripravljala na nastop na Evropskem prvenstvu, bosta tokrat združili moči Ula Ložar in Ana Skumvač. Dosegli sta lep uspeh z uvrstitvijo na prestižni mednarodni festival Universong 2016, ki bo v začetku julija potekal na Tenerifih.

Za letošnjo izvedbo propozicije določajo, da se morajo pevci predstaviti z dvema skladbama, od katerih mora ena biti iz obdobja 60-ih, 70-ih ali 80-ih let. Ula si je iz tega obdobja izbrala skladbo Cyndi Lauper, Girls just wanna have fun, kot svobodno izbiro pa pesem Demi Lovato, Stone cold, medtem ko se bo Ana v to obdobje vrnila s skladbo Whitney Houston, Greatest love of all, mednarodno žirijo pa bo skušala prepričati še z izjemno zahtevno balado Beyoncé, Listen.

 

Preskoči na orodno vrstico