Naše pevke ponovno uspešne

Varovanke naše pevske šole uspešno nastopile na festivalu Glas mladih 2015 v Črnomlju

Naše mlade pevke, 11 letni Ema Hribernik iz Vrbe in Janja Jesenko iz Radovljice ter 15 letna Aleksandra Vovk iz Mojstrane, so včeraj zvečer navdušile občinstvo in strokovno žirijo na festivalu Glas mladih 2015, ki ga organizira Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj in je včeraj zvečer potekal v kulturnem domu Črnomelj. Gre za enega največjih in najstarejših festivalov za mlade, neuveljavljene glasbenike v Sloveniji.

Janja je osvojila 2. mesto v kategoriji Osnovnošolski Glas mladih 2015, Aleksandra pa je celo zmagala v kategoriji Glas mladih 2015 za pevce, duete in glasbene skupine od 15 do 30 let. V isti kategoriji kot Janja je odlično nastopila tudi Ema, ki se je naši pevski šoli priključila šele v letošnjem šolskem letu.

Vse tri so se na včerajšnji finalni večer uvrstile na avdiciji, ki je potekala 17. oktobra 2015.

Naj omenimo, da sta na festivalu nastopili tudi zmagovalka TV šova Razred talentov, Aida Perko Praner (v kategoriji Osnovnošolski Glas mladih 2015) in polfinalistka TV šova Slovenija ima talent 2015, Sandra Erpe (v kategoriji za pevce od 15-30 let).

 

Nastope mladih glasbenikov je spremljala 5-članska strokovna komisija v sestavi: Alenka Gotar, operna in pop-operna pevka; Miha Guštin – Gušti, glasbenik; Zmago Šmon, glasbeni producent; Rudi Vlašič, glasbeni novinar in strokovni sodelavec pri izvedbi Glasa mladih in Jernej Zajc, organizator Schengenfesta.

Pomemben delež pri izboru najboljših je imelo tudi občinstvo, ki je napolnilo dvorano Kulturnega doma Črnomelj. Vsak obiskovalec je glasoval za tistega, ki mu je bil v posamezni kategoriji najbolj všeč. Tako so glasovi občinstva pomenili 40% skupne ocene nastopajočega, ocene 5-članske strokovne komisije pa so veljale 60%.

 

Odmor za štetje glasov so popestrili pretekli zmagovalci Glasa mladih: Žiga Lakner, glasbena skupina Eclipse of time, duet Martina Mravinec ter Gašper Mihelič in finalist šova Slovenija ima talent 2015, plesalec Jernej Kozan. Program so povezovali mladi belokranjski voditelji: Lana Kozan, Jan Škof in Jakob Kavšek.

 

Omeniti velja izjemno belokranjsko publiko, ki je nagrajevala nastopajoče na osnovi tega, kar je bilo slišati in ne na podlagi tega, od kod so bili nastopajoči. Na enak način so oddali tudi svoje glasove.

Najboljši trije na festivalu Glas mladih 2015

Osnovnošolski Glas mladih 2015:

  1. Kaja Rušnov (Rosalnice pri Metliki)
  2. Janja Jesenko (Radovljica)
  3. Neža Zevnik (Celje)

 

Glas mladih 2015 za pevce, duete in glasbene skupine od 15 do 30 let:

  1. Aleksandra Vovk (Mojstrana)
  2. Sandra Erpe (Drganja sela, Straža)
  3. Nina Pahor Oberman (Metlika)

 

Nagrade najboljšim so podelili:

  • zlati maturantje Gimnazije Črnomelj: Lucija Kočevar, Žan Skukan, Anja Šimec,
  • bivši zmagovalci Glasa mladih: Martina Mravinec, Gašper Mihelič in Jožica Dorniž.

 

Festival Glas mladih je sklenil novo partnersko sodelovanje z mednarodnim pevskim festivalom Blejski zlati mikrofon.

Direktor omenjenega festivala, Sandi Vovk, je podelil posebne nagrade, uradna vabila na 3. izvedbo, ki bo na Bledu od 19. do 24. julija 2016 pevkam:

  • Špeli Sever iz Dragomelj in Neži Zevnik iz Celja v 1. kategoriji,
  • Nini Pahor Oberman iz Metlike v 2. kategoriji.

 

Prejemniki vabil so neposredno uvrščeni na omenjeni festival, ne da bi si morali svoj nastop zagotoviti preko avdicije.

 

Preskoči na orodno vrstico